
SJ inför personliga biljetter - och registrerar vid biljettbokning när och vart du reser. SJ:s argument: "Du måste ju visa legitimation när du ska flyga - och på systemet".
SJ säger sig vilja stoppa svartsbörshandel – och inför från och med onsdag personliga biljetter som kräver att resenärer visar legitimation på tågen. Innan dess måste naturligtvis resenären ha uppgett namn till SJ:s centrala bokningssystem vid bokning av biljetten – och därmed registreras samtliga resor i en stor databas.
Klamberg frågar sig – ”Har alla spärrar släppt?”. Var ska integritetskränkningarna och marschen mot Bodströmsamhället ta slut?
Glädjande nog tas nyheten inte emot med öppna armar av allmänheten skriver SvD; kanske har gemene man fått upp ögonen för de integritetskränkningar som successivt görs på vägen mot övervakningssamhället:
”Fruktansvärt övervakningssamhälle”, skriver signaturen Filur medan Calle ser de personliga biljetterna som ”ett steg i den fullständiga övervakningen av medborgarna”.
Gastlind fyller i med att det snart är ”hur lätt som helst för den som är nyfiken att se vart du reser” och signaturen HejdåSJ tänker sluta åka med företagets tåg. ”Inte ens i diktaturer eller kommunistiska stater har dom koll på var folk åker”, skriver läsaren.
Även Västtrafik och Skånetrafiken har tidigare fått motta kritik för integritetskränkande registrering av resande.
Oavsett vad SJ:s intentioner med registreringen är, stoppa svartabörshandel eller ej, så är det ett stort steg att börja registrera medborgarnas inrikesresor i ett demokratiskt land. Ett stort steg – i fel riktning.
The Pirate Bay har fortsatta jävsproblem med svenska rättsväsendet. Tyvärr verkar det inte som om att det går att få en rättvis upphovsrättsrättegång i Sverige idag.
Positivt är dock att en statlig utredning slagit fast att TPB inte gjorde fel i fallet med Arbogabilderna. Offentliga handlingar måste fritt kunna spridas, kopieras och granskas av medborgarna. Transparens i myndigheternas utövande är A och O i en demokrati. Särskilt transparens i statens maktmedel gentemot sina egna medborgare.
I Telekompaketsfrågan verkar det bli förlikning (enligt Åsa Torstensson (c) ) – ministerrådet vill inte gå med på att grundläggande demokratiska rättigheter i form av tillägg 138 skrivs in i Telekompaketet.
Tre gånger i rad har Europaparlamentet beslutat att fildelare inte skall få stängas av från internet (om ett land inför sådana regler) med mindre än en föregående domstolsprövning. (Tillägg 138.). Detta vägrar EU:s ministerråd att acceptera.
Följ Christian Engström (pp) som kämpar för de medborgerliga rättigheterna i Bryssel (däribland förbättringar i Telekompaketet) – och gör som Farmor Gun; maila din MEP redan idag!
Bloggar: Pär Ström XOR Klamberg Ravenna Scaber Nestor Hanna Wagenius Sidvind Farmor Gun HAX Erik Josefsson (pp, v) Christian Engström (pp)