Clik here to view.

Att Piratpartiet fick 5,1% i en opinionsundersökning har satt igång debatten. Men vad är det som diskuteras egentligen?
Ryktena om DN:s förstasida var sanna. Enligt DN/Synovate skulle Piratpartiet få 5,1% om det var val till Europaparlamentet nu i dagarna.
Utslaget i opinionsundersökningen har gjort att gammelpolitikerna äntligen har vaknat. Det krävdes alltså att de skulle se Piratpartiet som ett hot mot deras procentsatser och makt för att de skulle börja debattera medborgarrättsfrågorna. Att debatten vaknar är väldigt positivt!
Tyvärr är det inte sakfrågorna som debatteras (än). Istället angrips Piratpartiets icke-åsikter i andra frågor (t ex jordbruksfrågor eller Turkiets medlemskap i EU) eller så tillskrivs Piratpartiet åsikter de inte har – och avfärdas för att de är ”laglösa” då de förespråkar en balanserad upphovsrätt. Deeped (som själv inte är Piratpartist) sätter ord på debatteknikerna:
Det fascinerar mig att så många, oftast annars genomtänkta och smarta personer, är beredda att sälja ut integritetsfrågan för vård, omsorg och skola-frågor: det som är det traditionellas vanligaste frågor. Saker som frihet, integritet och yttrandefrihet tar man som så självklart att de uppenbarligen blivit icke-frågor för traditionella politiker.
Kent Persson (m) skriver på sin blogg (och på Newsmill): ”Den som röstar på Piratpartiet köper grisen i säcken”. Persson kräver svar i just de traditionella politikernas vanligaste frågor. Är Piratpartiet höger eller vänster? Svaret är naturligtvis varken eller och både och. För vad kan vara mer tvärpolitiskt än grundläggande demokrati- och medborgarrättsfrågor?
Faktum är ändå att Piratpartiets ideologi och politik faktiskt kan utökas till andra frågor än de som uttryckligen deklarerats. Klara har klockrena exempel!
Det finns en uppenbar ovilja och motsträvighet från gammelpolitiken att förstå vad Piratpartiet faktiskt diskuterar: Fildelning är inte den primära frågan – det är integritets- och rättssäkerhetsfrågorna i kölvattnet av lagar som ACTA, Ipred, FRA-lagen och Telekompaketet. Enskilda medborgare engagerar sig i Telekompaketet – för medborgarrätt. Det är precis det Piratpartiet handlar om!
Alexander Bard och Liberati försöker smutskasta och debatterar fortfarande tyvärr på sandlådenivå. Badlands Hyena kommenterar.
MUF med Fredrik Jurstrand i spetsen har gjort en YouTube-film om varför man inte ska rösta på Piratpartiet (varning för starka bilder med undernärda barn). Infallsvinkel kommenterar.
Det här hade varit intressant om videon attackerade Piratpartiets sakfrågor – integritet, rättssäkerhet, yttrandefrihet, källskydd och demokrati – istället för att attackera något som Piratpartiet absolut inte står för. Det är positivt att även Moderaterna hittar nya sätt att få ut sin politik via nya media. Men låt oss då vara ärliga och raka i debatten – som måste höjas från den här sandlådenivån som nu råder!
Opassande tycker att det är bekymmersamt att visa politiker avfärdar Piratpartiets frågeställningar som oviktiga – och i samma slag avfärdar personlig integritet och medborgarrättsfrågor som oviktiga. Det finns dock ljusglimtar i alla läger. Hartman (s) vill lära och bygga nytt. Hultin kämpar vidare inom Centerpartiet. Det är beundransvärt!
Vi är på rätt väg i debatten, men nog kunde den hyfsas ytterligare: Diskutera sakfrågorna, inte icke-åsikter eller vilken grupp i EU Piratpartiet ska välja när / om de kommer in i EU-parlamentet.
Eller finns det en orsak till att gammelpolitikerna inte vill diskutera sakfrågorna?
.
Media: Expressen Newsmill SVT Newsmill SDS DN
Bloggar: MMK Nyström Deeped Farmor Gun 2 Mia is a geek drf satmaran Linghammar Zac Lindgren OlofB Sellström jj.n MMN Bjärnemalm