”Räkna inte bort Piratpartiet”. Så skriver Anders Pihlblad, reporter på TV4, inför riksdagsvalet 2010. Han syftar till att fildelningen nu har återhämtat sig efter Ipred-lagens införande; något som förstås är väldigt positivt.
Jag håller självklart med Pihlblad i att Piratpartiet inte på något sätt skulle vara uträknat inför riksdagsvalet 2010 – tvärtom. Däremot så delar jag inte hans åsikt när han i sin analys påstår att Piratpartiet enbart skulle få röster p g a, som jag tolkar Pihlblad, folk vill fildela fritt.
Fri informationsspridning är en stor och viktig del i ett fritt, demokratiskt och öppet internet – men det är inte på långa vägar allt som Piratpartiet kämpar för. Internet är idag ett viktigt demokratiskt verktyg – som på ett alltmer tydligt sätt främjar demokrati – och hotar regeringsmakten. Det visar t ex det faktum att Irans regering stänger ner internet av rädsla för att folket ska använda det just som ett demokratiskt verktyg. Enligt DN anser över 70% av svenskarna att internet förbättrar demokratin i världen.
Att stänga av, massavlyssna, inskränka eller censurera ett demokratiskt verktyg är förstås lockande, men det är inget som bör få förekomma i något som kallas ett demokratiskt samhälle. Ännu är internet inte avstängt i Sverige, men det är sedan ett par dagar tillbaka massavlyssnat och varje dag försöker upphovsrättslobbyn censurera nätet mer och mer. Senast i raden är TV4 Idols Andreas Carlsson som vill se en hårdare reglerad version av internet:
Bästa lösningen på problemet vore en hårdare reglerad 2.0 version av internet, som lär nästa generation att även kultur har ett värde[...] [min fetmarkering]
Jag har sagt det förut. Upphovsrättslobbyn har ingen gräns. Att klaga för att ens affärsmodeller inte längre håller är en sak. Att attackera demokratin, dess verktyg och medborgarnas grundläggande demokratiska rättigheter p g a sin egen oförmåga att byta affärsmodell är något helt annat.
Piratpartiets Europaparlamentariker Christian Engström kämpar i EU för att medborgarna ska kunna behålla sina demokratiska verktyg. Nu senast gäller det Telekompaketet och ACTA (där upphovsrättslobbyn har full insyn – till skillnad från medborgarna).
Piratpartiet behövs även i riksdagen som en garant för grundläggande demokratiska rättigheter i det kunskapssamhälle som vi nu lever i. Det är långt viktigare saker än fildelning som står på spel. Anders Mildner uttrycker det så här:
För en sak är säker: integritetsfrågorna kommer inte gå att sopa under mattan. Inte längre. De är alldeles för starkt förknippade med oss och våra liv för att det ska vara möjligt.
Den 14 december börjar voteringen till Piratpartiets riksdagslistor. Jag är övertygad om att Piratpartiets medlemmar kommer att lyckas skaka fram guldkornen bland kandidaterna och att dessa kommer att göra stor skillnad för demokratin och kunskapssamhället i riksdagen efter september 2010.
Räkna inte bort Piratpartiet.
Bloggar: JensO MinaModerataKarameller Anders Mildner Gun Svensson (Farmor Gun) HAX Mikael Nilsson Dexe Oscar Fredriksson (c) satmaran berinder Gustav Nipe Badlands Hyena Anders S Lindbäck Swartz Nylander Wagenius Isak Gerson Scaber Nestor Lake Hultin Falkvinge